DETALJHANDEL

FREJA eID – E-LEGITIMATIONEN FÖR DETALJHANDELN

Den traditionella detaljhandeln utmanas idag från många håll. Samtidigt har möjligheterna aldrig varit större att med teknikens hjälp skapa en fantastisk kundupplevelse och skapa nya affärsmöjligheter. Nyckeln är att identifiera dina kunder.

Vi ser hur fysisk handel och e-handel korsar varandras domäner i allt högre utsträckning; traditionella e-handlare startar butiker och detaljhandeln öppnar upp i digitala kanaler. För de aktörer som satsar på fler kanaler blir det snart uppenbart att en gemensam kundidentitet är en förutsättning för att följa kunden i alla kanaler. Lösningen är en e-legitimation.

Men även aktörer som bara satsar på den fysiska kanalen måste börja använda digitala verktyg för att klara konkurrensen. Och även här är e-legitimationen nyckeln till en kundcentrerad upplevelse.

VAD ÄR FREJA eID?

Freja eID är nästa generations mobila e-legitimation som ger tillbaka kontrollen över det digitala livet till användaren. Med Freja eID kan användare identifiera sig för att logga in, bekräfta köp, göra juridiskt bindande underskrifter och kommunicera säkert i den digitala världen. Freja eID finns i tre tillitsnivåer varav den högsta, Freja eID Plus, är godkänd för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation.

Gå tillbaka till Branscher

HUR KAN FREJA eID HJÄLPA DETALJHANDELN?

SKAPA EN PERSONLIG KÖPUPPLEVELSE

En fysisk butik har så mycket större möjligheter att skapa en personlig upplevelse. Ändå har man det senaste decenniet blivit omkörda av e-handlare som presenterar skräddarsydda erbjudanden och kundunik kommunikation. Anledningen är givetvis att man känner sin kund på en helt annan nivå och det gör man tack vare att kunden är identifierad vid varje enskild interaktion. Med Freja eID kan fysiska butiker bygga en lika stark relation till kunden – om inte starkare eftersom man även har det personliga mötet.

IDENTIFIERA KUNDEN VID ENTRÉN

Idag sker kundidentifieringen – om alls – vid utcheckningen när kunden drar sitt medlemskort och det är ju alldeles för sent. Med Freja eID kan kunden ”checka in” i butiken genom att skanna en QR-kod eller genom annan teknik. Då kan ni från första steget guida kunden genom butiken och presentera relevanta erbjudanden baserat på köphistoriken i mobilen.

BÄTTRE SJÄLVSERVICE OCH CHECK-OUT

Idag bygger självservice på att kunden identifierar sig med sitt betalkort. Varför skall ni ge bort den möjligheten till någon annan? Med Freja eID begränsar ni inte betalalternativet till ett enda. Om ni har en säker identifiering av kunden kan ni erbjuda att checka ut med andra betalalternativ; tredjepartsleverantörer, mobilbetalning, kreditbetalning eller via er egen finanstjänst/bank i de fall ni har en sådan.

REKRYTERING TILL KUND/LOJALITETSKLUBB

Att stå i kassan med en lång kö efter sig och fylla i ett pappersformulär för att bli medlem i en kundklubb är en mardröm många undviker. Dessutom är det en mardröm för butiken att på ett rimligt sätt samla in ett kvalificerat GDPR-samtycke under dessa omständigheter. Med Freja eID löser ni detta i ett klick. Kunden skannar en QR-kod vid kassan, får upp en transaktion i Freja eID-appen – inklusive GDPR-samtycke – godkänner och som i ett trollslag har ert system matats med den kunddata som kunden godkänt att skicka till er; personnummer, telefon, e-post och adress. En friktionsfri onboarding tillsammans med ett bra incitament att gå med i kundklubben kommer göra underverk.

ID FÖR ANSTÄLLDA

Freja eID kan användas som e-tjänstelegitimaton för era anställda. Det innebär att ni kan fasa ut 1900-talslösningar som kort och lösenord för att anställda skall identifiera sig till era interna system. Kostnadsbesparingen att lägga över identitetshanteringen till Freja eID är betydande, men framförallt får ni ett system som är extremt flexibelt och där ni helt digitalt kan onboarda anställda på bara några minuter.

REFERENSER INOM DETALJHANDELN

Sedan 2018 har Resurs Bank integrerat med Freja eID. Det innebär att om ni erbjuder kundkrediter via Resurs Bank är det ett minimalt steg att göra kreditprocessen mångfalt enklare.

Läs mer om vårt samarbete med Resurs Bank här.

BRANSCHER