Under E-legdagarna 2022 träffade vi Madeleine Davidsson backstage för att prata om e-tjänstelegitimation. Madeleine var då Projektledare för IT & Digitalisering på Malmö stad som var den första kunden att implementera Freja OrganisationsID och hon var en nyckelspelare i det arbetet. Nyligen har Malmö stad även blivit första kunden att avtala om e-tjänstelegitimering mellan organisationer.

Hur resonerade Malmö stad när ni valde lösning för e-tjänstelegitimation? 

Det fanns ett tydligt behov inom hemtjänsten, att bli mer mobila, flexibla, och man behövde ett sätt att kunna arbeta med LMO-appen och även kunna låsa upp hemma hos brukare. Nyckelfri hemtjänst kallar de det för. 

Då såg vi att vi behövde en bred, flexibel lösning, där det fanns en säker identitet och att vi slapp administrationen kan vi säga. För det var tydligt ute i verksamheten att administration tar väldigt mycket tid och resurser. Men här när vi fick reda på Freja så såg vi att här fanns den här flexibiliteten och mindre administration. I och med att vi har privat mobil som  vi kopplar till den här e-tjänstelegitimationen då.    

Inom vilka områden vill ni att Malmö stad använder e-tjänstelegitimationen?

Det kom från Hälsa, Vård och Omsorgsförvaltningen, det var där det började. Just den här hanteringen med nycklar, man såg att man behövde ett mobilt sätt att kunna arbeta helt enkelt. Just inom Omsorgsförvaltningarna och skolförvaltningarna, det är där vi ser efterfrågan och det är där utvecklingen är starkast.

Vi kör piloter inom båda områdena men det finns en hel del nästa år, då ser vi att proppen kommer gå ur, för då räknar vi med att det kommer vara ungefär 12-13000 e-tjänstelegitimationer ute i stan, så det är det vi har som mål att få ut. 

Hur har implementering och utrullning funkat?

Vi är ju en resurs där vi stöttar verksamheterna, och det är ju de som driver utvecklingen och står för nätverkandet inom organisationen, inom verksamheten. Vi är ju den stöttande, vi har ju t.ex. ProRenata elevhälsan, och där har vi efter att de har kört piloten tillsammans med oss alltid fått feedback från dem där vi tittar på ”okej vad kunde vi göra bättre, vad har de lärt sig, vad behöver de utveckla”.

Så paketerar vi det, tar det vidare och sen så hjälper vi nästa verksamhet som vill ha det. Så det tajta samarbetet med verksamheten lär ju oss också att kunna stötta chefer t.ex. det är ju de som får ta mycket av de här obekväma samtalen, eller den här kanske lite konflikten med sin personal ibland som inte vill använda e-legitimation men som är positiv till att visa upp sitt körkort t.ex.  Tajt samarbete, feedback, och att vi följer upp och förbättrar med verksamheten. 

Vilka råd har du till andra kommuner som kikar på det här med e-tjänstelegitimation?

Det första, låt det vara drivet från verksamheterna. Vi är ju en IT-organisation och skulle vi komma så är det många som känner ”IT är komplicerat, det här går inte.” utan det viktiga är att det är verksamheterna som är drivande med det här. 

Det är ju också viktigt, vi fick ju erfara i vår organisation, att facken är ju inte så positivt inställda till BankID. Så involvera facken också tidigt. 

Så verksamheterna tidigt, facken tidigt, informera chefer och IT-personal ute i verksamheten, så de har nån typ av svarsbatteri eller förstår vad det är för att möta frågor. Så det skulle jag säga, facken, tätt samarbete, kommunikation och information så att de känner sig trygga. Det har blivit vår smidighet.