FYSISK
LEGITIMATION
 

HUR FUNGERAR FYSISK LEGITIMERING? 

Freja eID fungerar inte bara som en statligt godkänd e-legitimation för användning hos Skatteverket, 1177 och en lång rad andra onlinetjänster. Freja är också en fysisk legitimation både för manuell avläsning och med QR-skanning. Funktionen är gratis för både användare och butiker.

När användaren registrerat sig med en godkänd ID-handling och därefter blivit godkänd i vår säkerhetsprocess aktiveras inte bara Freja som en e-legitimation för online-användande. En fysisk legitimation läggs också till i appen. Genom att klicka på Personligt eID och därefter välja ”Legitimera dig” öppnas ID-skärmen. För att öppna ID-skärmen måste användaren identifiera sig med biometri eller PIN.  

HUR GÖRS AVLÄSNINGEN? 

ID-skärmen innehåller ett foto av användaren, personnummer, en QR-kod samt ett antal säkerhetsmekanismer. Antingen läser du av personnumret manuellt eller så skannas QR-koden med kassaskannern. Fungerar skannern för att skanna körkort, fungerar den även för detta. QR-koden är giltig i två minuter, därefter måste användaren klicka på den utgråande QR-koden för att skapa en ny.  

SÄKERHETSKONTROLL

Du kan direkt se att det är en aktiv Freja ID-skärm om du ser sekundnedräknaren till höger om ID-fotot. Vill du göra ytterligare en äkthetskontroll av ID-skärmen kan du be användaren klicka runt på skärmen. Då ska det dyka upp animerade cirklar vid klicken åtföljda av toner i varierande tonhöjd.  

ID-KOLL MED ONLINE-VERIFIERING

Som tillval kan ni göra ett uppslag mot Frejas databas och initiera en transaktion som måste bekräftas av användaren i Freja-appen. Då får ni full spårbarhet på vem som identifierat sig samt en elektronisk bekräftelse på transaktionen. Detta kan användas vid högvärdestransaktioner, exempelvis om en dyr försändelse ska hämtas ut.

KOM IGÅNG

För att komma igång med fysisk identifiering behöver ni inte göra någon integration eller teckna något avtal. Vill ni ha hjälp med informationsmaterial till era användare om hur fysisk legitimering fungerar med Freja, eller är ni intresserade av ID-koll med verifiering? Hör av dig, här hittar du kontaktuppgifter till oss.

FREJA eID FUNKTIONER